Rss

Henri De Roeck

cropped-clarinet-952794-wallpaper.jpg

 

Henri De Roeck begon zijn muzikale carrière op zeventienjarige leeftijd als winnaar van de toenmalige wedstrijd van het Gemeen tekrediet van Belgie. Hij besloot zijn studies aan het Brusselse muziekconservatorium met het behalen van hoger diploma ’s voor kamermuziek en klarinet met de grootste onderscheiding.

Direct hieropvolgend werd hij Tenuto-laureaat en bereikte de halve finales van het internationale A.R.D.concours te Munchen.

Toch koos Henri De Roeck niet direct voor een carrière als orkestmuzikant,maar werd lid van verschillende kamermuziekensembles zoals het Antwerps Kamermuziekensemble en de Nieuwe Muziekgroep. De uitnodiging van Het Nieuw Belgisch Kamerorkest was te aantrekkelijk om te negeren en in 1988 trad Henri De Roeck toe tot deze formatie,waarvan hij drie jaar lang deel zou uit maken en succesvolle concertreizen maken naar Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland en Engeland.

Na een overstapje naar I Fiamminghi voor twee seizoenen hield Henri De Roeck het orkestleven (werk) voor bekeken en ging zich alleen concentreren op een carrière als solist en chambrist. Dat leidde tot een zeer vruchtbare samenwerking met het Prometheus-ensemble waarvan hij stichtend lid is.

Toch bleef de kleine intieme kamermuziek zijn grote liefde, vandaar de oprichting van een nieuwe groep Vision On, waarmee hij zijn idee van het vullen van concertpodia met gewone mooie zorgeloze muziek van welke makelij ook en zonder enige musicologische achtergrond zijn doel is geworden.

Tijdens het seizoen 2005 – 2006 trad hij geregeld op als solist o.a. in het PSK te Brussel met de klarinetconcerto van John Adams ‘Gnarly Buttons’, en in alle grote concertzalen: De Singel te Antwerpen, Bijloke te Gent, De Concertzaal van het Conservatorium te Brussel en het Concertgebouw te Brugge
met de klarinetconcerto van Aaron Copland met het Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Etienne Siebens.